Preview

Doklady of the National Academy of Sciences of Belarus

Advanced search

USE OF MOLECULAR MARKERS FOR THE DEVELOPMENT OF LONG-STORAGE TOMATO HYBRIDS WITH A HIGH CAROTENOID CONTENT

Abstract

A collection of tomato genotypes was tested by functional PCR markers for the genes determining a carotenoid content and a period of fruit preservation. Identified as a result of DNA-typing sources of breeding the valuable genes were used for high carotene content line crossing and long-storage testers according to the top-cross scheme. The combining ability of lines and testers on the basis of “mass concentration of β-carotene” features was studied and the specimens with a high concentration of β-carotene and lycopene were selected.

About the Authors

V. F. AJYIEVA
Institute of Genetics and Cytology of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


N. A. NEKRASHEVICH
Institute of Genetics and Cytology of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


O. G. BABAK
Institute of Genetics and Cytology of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


L. A. MISHIN
Institute of vegetable growing of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


A. V. KILCHEVSKY
Institute of Genetics and Cytology of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


References

1. Minhthy, L. N. Lycopene: Chemical and Biological Properties / L. N. Minhthy, S. J. Schwartz // Foodthecnology. – 1999. – Vol. 53. – P. 38–45.

2. Southon, S. Increased fruit and vegetable consumption within the EU: potential health benefits / S. Southon // Food Research International. – 2000. – Vol. 33. – P. 211–217.

3. Особенности наследования скороспелости и содержания ликопина у гибридов F1 томата / И. Ю. Кондратьева [и др.] // Вестн. Рос. акад. сельскохозяйственных наук. – 2011. – № 5. – С. 46–48.

4. Тодоров, Т. В. Невен – нов сорт домати с повишено съдържание на β-каротин / Т. В. Тодоров / Растениевъдни науки. – София, 2001. – № 38. – С. 262–264.

5. Study on the variability of lycopene and β-carotene content in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) / N. Tomlekova [et al.] // ActaHorticulturae. – 2007. – Vol. 729. – P. 101–104.

6. Выродова, А. П. Окраска плодов томата определяет их биологическую ценность / А. П. Выродова, О. Е. Яновчик // Картофель и овощи. – 2009. – № 2. – С. 30.

7. Куземенский, А. В. Эффекты межгенного взаимодействия гена повышенной пигментации hp-2dg c геном В (Вeta-carotene) у томата / А. В. Куземенский // Цитология и генетика. – 2008. – № 5. – С. 32–40.

8. Мишин, Л. А. Селекция томата для условий Беларуси / Л. А. Мишин // Эффективное овощеводство в современных условиях: материалы науч.-практ. конф., Минск, июль 2005 г.; редколл.: А. А. Аутко [и др.]. – Минск: Белпринт, 2005. – 304 с.

9. Гурин, М. В. Изучение вегетационного периода у гибридов F1 томата с генами лежкости / М. В. Гурин // Современные тенденции в селекции и семеноводстве овощных культур. Традиции и перспективы: материалы междунар. науч.-практ. конф., Москва, 2–4 авг. 2010 г.: в 2 ч. / ВНИИССОК; редкол.: В. Ф. Пивоваров [и др.]. – Москва, 2010. – Ч. 2. – С. 220–229.

10. Кузёменский, А. В. Эффективность взаимодействия гена лежкости alc (alcobaça) с генами повышенной пигментации плода / А. В. Кузёменский // Цитология и генетика. – 2007. – № 6. – С. 34–43.

11. Продукты переработки плодов и овощей. Метод определения каротина: ГОСТ 8756.22–88. – Введ. 06.03.1980. – М.: Издательство стандартов, 1992. – 4 с.

12. Булда, О. В. Содержание ликопина и других каротиноидов в плодах томата (Lycopersicum Esculentum L.) белорусской и зарубежной селекции / О. В. Булда, Л. А. Мишин, Г. Н. Алексейчук // Весцi НАН Беларусi. Сер. агр. навук. – 2009. – № 1. – С. 36–41.

13. Comstock, R. E. The components of genetic variance in populations of biparental progenies and their use in estimating the average degree of dominance / R. E. Comstock, H. F. Robinson // Biometrics. – 1948. – Vol. 4, N 3. – P. 254–266.

14. Наследование признака «период сохранности плодов» у топкроссных гибридов F1 томата (Solanum lycopersicum L.) / В. Ф. Аджиева [и др.] // Овощеводство. – 2012. – Т. 19. – С. 7–15.


Review

Views: 933


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1561-8323 (Print)
ISSN 2524-2431 (Online)