QUALITY INDICATORS OF YOUNG MEAT OBTAINED AT THE CROSSBREEDING OF BLACK-MOTLEY BREED COWS AND SPECIALIZED MEAT BREED BULLS
Abstract
Studies found that the pH of the meat of the experimental steers was at 5.8–5.9 (р < 0.05), which corresponds to the NORquality raw materials. According to the content of fat and protein, aberdeen-anguss × black pied bulls were superior to blackmotley and hereford × black and white peers by 1.9 (р < 0.05) – 1.3 percentage points and 1.8 (р < 0.05) – 0.5 percentage points, respectively. All meat samples met the requirements of SANPIN 11-63 RB98.
About the Authors
I. G. ZUBKORussian Federation
L. A. TANANA
Russian Federation
I. S. PETRUSHKO
Russian Federation
References
1. Омельянчик М. С. // Национальная политика в области здорового питания в Республике Беларусь: мат. Междунар. конф., Минск, 20–21 нояб. 1997 г. / М-во здравоохранения Респ. Беларусь; отв. за вып. В. И. Мурох, Х. Х. Лавинский. Минск, 1997. С. 18–19.
2. Филонов В. П., Мурох В. И. // Национальная политика в области здорового питания в Республике Беларусь: Мат. междунар. конф., Минск 20–21 нояб. 1997 г. / М-во здравоохранения Респ. Беларусь. Минск, 1997. С. 10–16.
3. Салихов А. А., Жукова О. А., Салихов В. А. // Вестн. мясн. скотоводства. 2009. Т. 62, № 2. С. 131–137.
4. Molnar P. // Quality Assurance in the Food Industry: seminar, may 26–28, 1986, Budapest, Hungary / Europ. Org. for Quality Control. Budapest, 1986. P. 123–142.
5. Кочетков А. А. // Всё о мясе. 2008. № 2. С. 18–23.
6. Choroszy Z. et al. // Animal Science Papers and Rep. 2006. Vol. 24. P. 61–69.
7. Орешкин Е. Ф., Устинова А. В. Разработка и производство мясных продуктов для детского питания. М., 1986. – 128 с.
8. Устинова А. В. // Кумпячок. 2006. № 1 (5). С. 18.
9. Cattle // The state of the worlb’s animal genetic resources for food and agriculture / FAO, Commiss.on genetic resources for food and agriculture; ed. B. Rischkowsky, D. Pilling. Rome, 2007. Pt. 1. P. 56–61.
10. Устинова А. В., Тимошенко Н. В. Продукты для детского питания на основе мясного сырья: учеб. пособие. М., 2003. – 438 с.
11. Мартинчик А. Н., Маев И. В., Янушевич О. О. Общая нутрициология: учеб. пособие. М., 2005. – 392 с.
12. Георгиева О. В., Конь И. Я. // Вопр. детской диетологии. 2005. Т. 3, № 2. С. 88–91.
13. Гордынец С. А., Шалушкова Л. П., Петрушко С. А. // Мясн. индустрия. 2004. № 7. С. 23–25.
14. Конь И. Я. и др. // Лечащий врач. 2006. № 1. С. 42–47.
15. Рокицкий П. Ф. Биологическая статистика: учеб. пособие для биол. фак. ун-тов. 3-е изд., испр. Минск, 1973. – 320 с.