Preview

Doklady of the National Academy of Sciences of Belarus

Advanced search

QUALITY INDICATORS OF YOUNG MEAT OBTAINED AT THE CROSSBREEDING OF BLACK-MOTLEY BREED COWS AND SPECIALIZED MEAT BREED BULLS

Abstract

Studies found that the pH of the meat of the experimental steers was at 5.8–5.9 (р < 0.05), which corresponds to the NORquality raw materials. According to the content of fat and protein, aberdeen-anguss × black pied bulls were superior to blackmotley and hereford × black and white peers by 1.9 (р < 0.05) – 1.3 percentage points and 1.8 (р < 0.05) – 0.5 percentage points, respectively. All meat samples met the requirements of SANPIN 11-63 RB98.

About the Authors

I. G. ZUBKO
НПЦ НАН Беларуси по животноводству, Жодино
Russian Federation


L. A. TANANA
Гродненский государственный аграрный университет
Russian Federation


I. S. PETRUSHKO
НПЦ НАН Беларуси по животноводству, Жодино
Russian Federation


References

1. Омельянчик М. С. // Национальная политика в области здорового питания в Республике Беларусь: мат. Междунар. конф., Минск, 20–21 нояб. 1997 г. / М-во здравоохранения Респ. Беларусь; отв. за вып. В. И. Мурох, Х. Х. Лавинский. Минск, 1997. С. 18–19.

2. Филонов В. П., Мурох В. И. // Национальная политика в области здорового питания в Республике Беларусь: Мат. междунар. конф., Минск 20–21 нояб. 1997 г. / М-во здравоохранения Респ. Беларусь. Минск, 1997. С. 10–16.

3. Салихов А. А., Жукова О. А., Салихов В. А. // Вестн. мясн. скотоводства. 2009. Т. 62, № 2. С. 131–137.

4. Molnar P. // Quality Assurance in the Food Industry: seminar, may 26–28, 1986, Budapest, Hungary / Europ. Org. for Quality Control. Budapest, 1986. P. 123–142.

5. Кочетков А. А. // Всё о мясе. 2008. № 2. С. 18–23.

6. Choroszy Z. et al. // Animal Science Papers and Rep. 2006. Vol. 24. P. 61–69.

7. Орешкин Е. Ф., Устинова А. В. Разработка и производство мясных продуктов для детского питания. М., 1986. – 128 с.

8. Устинова А. В. // Кумпячок. 2006. № 1 (5). С. 18.

9. Cattle // The state of the worlb’s animal genetic resources for food and agriculture / FAO, Commiss.on genetic resources for food and agriculture; ed. B. Rischkowsky, D. Pilling. Rome, 2007. Pt. 1. P. 56–61.

10. Устинова А. В., Тимошенко Н. В. Продукты для детского питания на основе мясного сырья: учеб. пособие. М., 2003. – 438 с.

11. Мартинчик А. Н., Маев И. В., Янушевич О. О. Общая нутрициология: учеб. пособие. М., 2005. – 392 с.

12. Георгиева О. В., Конь И. Я. // Вопр. детской диетологии. 2005. Т. 3, № 2. С. 88–91.

13. Гордынец С. А., Шалушкова Л. П., Петрушко С. А. // Мясн. индустрия. 2004. № 7. С. 23–25.

14. Конь И. Я. и др. // Лечащий врач. 2006. № 1. С. 42–47.

15. Рокицкий П. Ф. Биологическая статистика: учеб. пособие для биол. фак. ун-тов. 3-е изд., испр. Минск, 1973. – 320 с.


Review

Views: 893


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1561-8323 (Print)
ISSN 2524-2431 (Online)